Sportaanbieders Zwembaden Gymzalen Sporthallen Agenda Zoek je sport

Tessel zwemt

Tessel Hendriks is 18 jaar en komt uit de omgeving van Rotterdam. Al vanaf dat ze 9 jaar oud is en ze haar A,B en C diploma heeft, doet Tessel aan wedstrijdzwemmen. In het kader van de ‘Sport van de maand’ deelt ze haar zwemervaringen met ons.

Als ik iemand vertel over mijn passie voor zwemmen, hoor ik vaak het ietwat afgezaagde antwoord: ‘maar zwemmen, dat is toch gewoon baantjes trekken?’. Rationeel gezien moet ik hier bevestigend op antwoorden, maar emotioneel gezien ligt dat anders.

Ik herinner me mijn eerste zwemtraining nog goed: het beloofde land nadat ik mijn A-B-C had gehaald. Ik was een jaar of 9, maar voelde me met mijn nieuwe, rode badpak en duikbril al wel 20, omdat ik nu eindelijk ‘echt’ kon gaan zwemmen. Met alle mensen die ook ‘echt’ zwommen. Zoals een enthousiaste 9-jarige zwemmer betaamt, checkte ik wel 10 keer of ik alle benodigdheden bij mij had, al kon ik niets zinvollers bedenken dan mijn badpak, een duikbril en een handdoek. Die allereerste training reed mijn moeder met mij naar het zwembad. Met een portie gezonde zenuwen stapte ik naar binnen: klaar voor dit avontuur.

Mijn verwachtingen bleken uit te komen: ik vond het geweldig. En dat woordje ‘geweldig’ beperkte zich niet tot het baantjes zwemmen. De opdrachten om je techniek te verbeteren, het spelelement, de conditietraining: ik was verkocht.

En nu, zo’n 10 jaar later, pak ik nog steeds minstens twee keer per week mijn tas met badpak (inmiddels een zwarte met blauwe strepen), duikbril en handdoek in om te gaan zwemmen. Toch is de setting nu wel veranderd: de opdrachten bedenken we zelf in een groepje van ongeveer 12 man en in plaats van een trainer die ons uitdaagt, dagen we elkaar uit om zo hard mogelijk te zwemmen.

Sinds 4 jaar stop ik nog iets extra’s in mijn tas: mijn trainerskleding. Ik was namelijk zo enthousiast over de sport, dat ik ook training ben gaan geven aan kinderen tussen 8 en 12 jaar oud. De zwemsport kan zo mooi zijn: dat wil ik overbrengen op kinderen in wie ik mezelf terug zie als ze in het water liggen te spetteren. Het is prachtig om ze steeds weer beter te zien worden en ze uiteindelijk uit te laten vliegen naar bijvoorbeeld een wedstrijdafdeling. De wedstrijdafdeling van onze zwemclub zwemt mee in allerlei leeftijdscategorieën in de regio Rotterdam. Een heel laagdrempelige manier om kinderen kennis te laten maken met het wedstrijdzwemmen. En als dat niet gebeurt is dat helemaal niet erg, want het gaat er natuurlijk om dat kinderen plezier hebben tijdens het zwemmen. Want daar begint het voor iedereen.

IMG-20160705-WA0014

1 Reacties

Lees ook deze berichten:

In de spotlight: Ginny Schoolsportvereniging
Tessel zwemt een sport voor alle leeftijden
Check alle sportevenementen

in Rotterdam

Agenda
Sport van de maand
Rotterdam sport

Voor alle Rotterdammers met een hart voor sport!

Meest gelezen
#Sport
Vijf gerse wandelroutes in Rotterdam
#Sport
Floatfit en Aquajump in Zwemcentrum Rotterdam!
#Sport
4x suppen in Rotterdam
#Sport
Kom naar Sportplaza Zuiderpark!
Geplaatst op Instagram
Volg ons