Sportaanbieders Zwembaden Gymzalen Sporthallen Agenda Zoek je sport

Een week in het leven van een voetbaltrainer

Martin Oosterveer is trainer van sv Charlois Vrouwen (zondag). Hij neemt ons een week mee in zijn voorbereidingen voor de wedstrijd die op zondag wordt gespeeld. 

Maandag
De wedstrijd tegen Floreant ging met 5-0 verloren. Op maandag maak ik voor mezelf een korte analyse. Wat ging er fout, wat ging er goed. Waar gaan we op dinsdag aan werken. Vooral de sfeer in het team was niet goed. Dit werd veroorzaakt door kleine irritaties. Dingen als laat afmelden en niet komen kijken als je geblesseerd bent waren hier de grootste oorzaken van.

In de wedstrijd was er een korte fase waarin dit heel erg duidelijk werd. In de laatste 15 minuten van de 1e helft zijn we vooral op elkaar aan het zeiken, wat ook leidt tot 3 tegendoelpunten en dus een 3-0 achterstand in de rust. Ook mist de ploeg ‘voetbalbasis’. Ballen over een paar meter die niet goed aankomen bij een medespeler. Deze dingen moeten terugkomen op de training.  Op basis van deze dingen heb ik de training in elkaar gezet.

Dinsdag, training 1
De training begint standaard met de warming-up. Na de warming-up is er een sprint oefening. Na deze oefening gaan de dames normaal werken aan rompstabiliteit, maar vandaag zal ik er voor kiezen om een gesprek te voeren met het team. Het doel van dit gesprek is om aan te geven wat er mis gaat, maar vooral ook om de dames te laten zeggen wat ze dwars zit. Naar de trainer toe, maar vooral ook onderling.

Als eerst ben ik aan het woord. Ik bespreek kort de wedstrijd en de gemaakte afspraken na, maar al snel komen we bij het puntje irritaties onderling. De dames moeten elkaar durven vertellen wat hen dwars zit. Naar mijn mening gebeurt dit niet. Al snel blijkt dat een aantal dames dit inderdaad niet doen, maar dat nu wel durven. Dit zorgt ervoor dat speelsters oprecht boos worden, een ander barst in trainen uit, en de geblesseerde speelsters die zondag niet aanwezig waren bieden hun excuses aan. Dit duurt veel langer dan gepland, maar dit was wel wat ik hoopte te bereiken.

De training wordt vervolgd met een simpele pass en trap oefening. In beweging zijn en ballen over 5 meter bij elkaar in de voeten spelen. Er wordt vooral aan de sfeer gewerkt en dat wordt daarna gedaan met een wedstrijdje afwerken op het goal. Na de training wordt het gesprek even kort geëvalueerd met mijn assistenten, die ook van mening zijn dat het gesprek goed verlopen is.

Training sv Charlois

Donderdag, training 2
Omdat Feyenoord vanavond de wedstrijd tegen Manchester United speelt is de training niet druk bezocht. Met de aanwezige speelsters wordt de wedstrijd eerst gekeken. Daarna wordt er nog een uurtje rustig getraind. In deze training kunnen we vooral de aandacht richten op de traptechniek van een aantal speelsters. Vervolgens wordt er een pass en trap oefening gedaan. Ook stellen de aanwezige speelsters vooral vragen over hoe ik het op zondag zou willen. Helaas waren er maar 5 meiden op de training, toch hebben we veel nuttige dingen kunnen doen.

Zondag, wedstrijd
Vandaag staat de wedstrijd tegen Viola op het programma. Vooraf aan deze wedstrijd zijn een paar duidelijke afspraken gemaakt met het team. Voor iedere linie in het veld staan 4 afspraken op het bord. Deze simpele afspraken moeten de dames uitvoeren in het veld. Terug naar de basis, dan pas verder is afgesproken.

De wedstrijd begint goed. Binnen 3 minuten komen we op een 1-0 voorsprong. Het is duidelijk dat de dames gebrand zijn op een goede prestatie. De afspraken worden de hele 1e helft goed uitgevoerd. Ondanks dat Viola de betere ploeg is weten we ons goed staande te houden. Helaas gaat het in de laatste minuut fout. De laatste vrouw gaat onder de bal door en de spits van Viola rond dat netjes af: 1-1.

Direct na rust komen we op achterstand. 1 speelster staat te slapen bij de aftrap en haar directe tegenstander loopt na een voorzet de 1-2 binnen. Jammer, omdat we het net zo goed deden. Daarna zetten wij zelf aan. Na de goal kunnen we Viola meteen onder druk zetten en krijgen ook de grootste kansen. Helaas voor ons is de keeper van Viola goed in vorm en weet ook deze ballen er uit te houden. Tot 3 minuten voor het eind is dat het spelbeeld. Wij zetten druk op de tegenstander, die er af en toe uitkomt.

Dan gaat het toch nog een keer fout. De laatste vrouw speelt in de opbouw de bal zomaar in de voeten van de spits, die ook dit keer uitstekend afrond. 1-3 zou dan ook de eindstand zijn, die helaas geen goed beeld geeft van de wedstrijd.

Een goede basis voor de volgende keer. Ook de volgende wedstrijd houden we het bij de simpele afspraken.

Assistenten

 

0 Reacties

Lees ook deze berichten:

De bevrijdende gelijkmaker van Felix Dagboek van een topsporter
Renata voetbalt Even voorstellen: Renata
Check alle sportevenementen

in Rotterdam

Sport van de maand
Rotterdam sport

Voor alle Rotterdammers met een hart voor sport!

Meest gelezen
#Sport
Vijf gerse wandelroutes in Rotterdam
#Sport
Peutergym in Rotterdam Noord!
#Sport
Floatfit en Aquajump in Zwemcentrum Rotterdam!
#Sport
4x voordelen van Aquarobics!
Geplaatst op Instagram
Volg ons