Sportaanbieders Zwembaden Gymzalen Sporthallen Agenda Zoek je sport

De eerste maar zeker niet de laatste; mijn eerste marathon!

Alweer ruim een week geleden liep ik de Rotterdam Marathon, iets waar ik een lange tijd naar toe heb geleefd. De voorbereiding op een marathon is tijdrovend maar geeft ook voldoening en die Coolsingel… Wacht, laten we even aan het begin van mijn ‘road to MR17’  beginnen!

Inschrijving
Tja, daar zie je de meldingen voorbijkomen: allemaal enthousiaste mensen die de marathon van Rotterdam gaan lopen. Een marathon, 42,195 km.. dat is wel veel. Ik ben al blij dat ik halve marathons overleef, hoe doen mensen een hele dan?

Het grappige is dat ondanks die gedachtes het toch blijft knagen. Hoe tof zou dat zijn?! Vanaf de zijlijn heb ik weleens zo’n marathonweekend meegemaakt. Maar ja, zo een pleuris eind lopen.. Gelukkig hou ik van doelen stellen en ben ik soms wat impulsief. Dat twijfelen duurde dus minder dan een dag en 23 september schreef ik me in voor de marathon. Mijn eerste marathon. Streeftijd: 3 uur 45 minuten.

Waar ik die op baseerde? Nergens op…

Trainen
‘Oké, ik heb me ingeschreven maar ach.. Het duurt nog wel even joh, komt wel goed.’ Deze gedachtes had ik vroeger nog weleens, toen ik nog zonder plan trainde. Gelukkig was ik niet de enige in mijn intervalgroep die ook voor het eerst een marathon gingen lopen en we werden voorzien van een trainingsschema! Mooi, nu komt het zeker goed! Eind van het jaar was het dan zover. Echt starten met trainen voor de marathon!

Trainen: dat is dus leven voor de marathon! (of niet..)
Waar anderen veel laten voor hun training ben ik een beetje het tegenovergestelde. Ik ging niet veel meer trainen en paste mijn levenspatroon weinig aan. Zo liep ik weleens een duurloop van 25+ km op vier uurtjes slaap en soms skipte ik een loop omdat ik probeerde sociaal te doen. Gek genoeg gaf het mij vertrouwen dat ik, ondanks die omstandigheden en het bijna niet inleveren op andere dingen, die duurlopen relatief eenvoudig kon lopen. Nee, ik raad het vooral niet aan het op mijn manier te doen.

Lastminute-stress
Oké, nog een week. Dat ging snel. Waar zijn al die maanden nou weer heen?! Kleding, wat moet ik eigenlijk nog hebben? En stapelen, hoe werkt dat? STRESS! Ach ja, inlezen dan maar en kleding zoeken. Het schijnt toch best warm te worden en daar had ik nou juist slechte ervaringen mee op Curaçao. Short passen, daar moeten natuurlijk wel vier gels in passen. Shirtje zonder mouwen, waar vind ik die nou weer? Vrijdag: outfit compleet! Just in time.

Het pleuris eind lope te lopen
Zaterdagavond 8 april, 20:00 uur… de stress slaat toe. Hoe ga ik dit nou doen? Ga ik met een pacer meelopen? Ga ik ‘op gevoel’ lopen of vertrouw ik op mijn horloge die mij waarschuwt als ik te hard loop? Iedereen die ik het vraag, zegt dat het wel goed komt maar iedereen geeft een ander advies.

9 april
7:00 uur: Daar gaat de wekker. Snel opstaan, proberen wat te eten, douchen, spullen inpakken die mee moeten. Ach, ik doe weinig aan voorbereiding.
9:00 uur: Ik sta bij Annabel samen met allemaal bekenden van de Rotterdam Running Crew. We spreken met elkaar af: na die marathon gaan we hier een feestje vieren! Alle stress viel van me af, ik kon toch niet meer terug, we zien het wel.
9:30 uur: Tijd om naar de Coolsingel te gaan. Lopend bij Hofplein zie je hoe erg die marathon eigenlijk leeft. Nu al staan er zoveel mensen, gewoon, voor ons omdat wij hier een marathon gaan lopen. Hallo stress! Gelukkig start ik met een groepje bekende mensen en komen we nog mensen tegen bij het startvak. Dan is het bijna 10:00 uur. Lee Towers klinkt door de speakers. Kippenvelmomentje en voor je het weet klinkt het kanonshot. Klaar voor de start, af!

Vanaf het eerste moment ervaar je hoe de marathon leeft in de stad. Overal enthousiaste, schreeuwende mensen! Wat een kick geeft dat zeg! Kilometer na kilometer verbaas ik me over hoeveel mensen overal staan, enkele bekenden die me roepen, maar zo ongelofelijk veel onbekenden die je aanmoedigen!

Mijn mooiste moment tijdens het lopen was de Rotterdam Running Crew cheerzone. Dit moment zegt alles en gaf zoveel nieuwe energie.

De laatste paar kilometers had ik het even zwaar… kilometer 38, 39 en bij het begin van de veertigste kilometer moest ik een paar stappen terug. Iedereen langs de kant zag dat ik door wilde en massaal riep iedereen mijn naam: ‘Robin, blijven lopen, blijven rennen!’ Zij schreeuwden me naar de finish en het laatste stukje kon ik weer versnellen! Een uitzinnige Coolsingel op!

En, en, en? Hoe zit het met dat doel? Het doel heb ik net niet gehaald: 3 uur 48 minuten 11 seconden stond er op de klok, maar wel met veel hogere temperaturen dan mijn trainingen en maar een klein beetje boven mijn doel. Eigenlijk ben ik dus toch gewoon tevreden! Twijfel je nog over volgend jaar, of wil je misschien een ¼ marathon lopen? Gewoon doen! Rotterdam moet je gewoon gelopen hebben!

 

0 Reacties

Lees ook deze berichten:

Nesseloop rondom de Zevenhuizerplas Ben jij er (weer) bij?
Delta Cycling gaat opzoek naar Rotterdamse prof wielertalent uit de maasstad
Check alle sportevenementen

in Rotterdam

Agenda
Sport van de maand
Rotterdam loopt hard!

De maand mei staat in het teken van hardlopen!

Meest gelezen
#Nieuws
Martin: Het prettige duurwerk
#Events
Zondag 24 juni: Open Zwembaddag
#Video
Rennen voor het goede doel: Run for KiKa!
#Nieuws
Walking football toernooi – Feijenoord Old Stars
Geplaatst op Instagram
Volg ons