Sportaanbieders Zwembaden Gymzalen Sporthallen Agenda Zoek je sport

Trainen in de buitenlucht

Volgens Bever is ‘niemand een binnenmens’. Dat kan ik beamen wanneer ik in een gymzaal vol stinkende pubers sta. Zwetend in de zon of nat van een hoosbui op je kop, buiten sporten is heerlijk.

Wekelijks ren ik naar het Zuiderpark om te herstellen van mijn enkelblessure. Als ik daar aankom hang ik even aan de rekstokken die daar hangen en probeer ik iets sterker te worden. Regelmatig kom ik aanrennen en zie ik daar gespierde mannen die de raarste fratsen uithalen op de rekstokken. Denk maar niet dat ik dan nog heel onhandig mijzelf probeer op te trekken aan zo’n rekstok. Met diep respect voor deze mannen en een aantal keer opdrukken ren ik weer terug naar huis.

De sport waar ik het over heb, heet Calisthenics. Ibrahim Çiçek, een zeer gewaardeerde leerling uit havo 4 van de Calvijn Business School, beoefent deze sport al anderhalf jaar en vertelt mij hier meer over.
‘Calisthenics is een sport waarbij ik mijn eigen lichaamsgewicht gebruik door oefeningen aan stangen te doen. Het lijkt op turnen en is een vorm van Bodybuilding. Je kunt dit overal beoefenen, bijvoorbeeld in je slaapkamer, maar ook in het park.’

Voor de gymles duikt Ibrahim altijd de berging in om te trainen aan de brug. Hij steekt een aantal klasgenoten hiermee aan en legt uit hoe je bepaalde oefeningen moet uitvoeren. Na een lange dag school en huiswerk is het voor hem een uitlaatklep om nog even naar het park te gaan met zijn vrienden om te trainen.

Ibrahim: ‘Na mijn tennisperiode had ik een probleempje met mijn borstkas. De onderkant van mijn borstbeen stak uit en het moest geslepen worden door middel van een operatie. Dit accepteerde ik niet en ik zocht een andere manier om mijn borst te verbergen, want bij al kleding zag je een bult in het midden van mijn borst.
Op dat moment dacht ik: “Als ik train en een grote ‘chest’ maak, dan kan ik mijn borstbeen in principe verbergen”. Dat is me gelukt! Ik ben dezelfde dag gaan trainen bij een schoolplein aan een rekstok en dat was zwaar. Het proces ging moeilijk, maar ik maakte snel nieuwe vrienden in het Zuiderpark en ik zag mijn lichaam per dag veranderen. De sport maakt je niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal. Je moet doorzetten.’

Het kost tijd en doorzettingsvermogen om dingen te bereiken met Calisthenics. Thuis kun je op Youtube zoeken naar de uitleg van bepaalde oefeningen. Je kunt ook een aantal apps downloaden. Om te beginnen is de app Madbarz een aanrader. Hier staan korte filmpjes op en je kunt kiezen welke spiergroep je wilt trainen.

Nieuw voornemen: volgende keer ga ik gewoon maar weer eens wat uitproberen, al staan er 100 mensen. Ibrahim nodigt jullie in ieder geval allemaal uit om eens met hem mee te trainen!

0 Reacties

Lees ook deze berichten:

Training op Rotterdamse bergen voor de halve marathon van de Mont Ventoux eindelijk een nieuwe uitdaging
Het trainen werpt zijn eerste vruchten af Ik begin het zelfs een beetje leuk te vinden
Check alle sportevenementen

in Rotterdam

Agenda
Sport van de maand
Rotterdam sport

Voor alle Rotterdammers met een hart voor sport!

Meest gelezen
#Sport
Vijf gerse wandelroutes in Rotterdam
#Sport
4x suppen in Rotterdam
#Sport
Kom naar Sportplaza Zuiderpark!
#Sport
NOC*NSF, Sportbonden en gemeente Rotterdam lanceren multi-sportplatform SportOn!
Geplaatst op Instagram
Volg ons