Sportaanbieders Zwembaden Gymzalen Sporthallen Agenda Zoek je sport

Dionne probeert: schermen

Even voorstellen. Dionne Boekestijn, probeert speciaal voor Rotterdam Sport verschillende sporten uit. Dit keer doet ze mee aan een proefles schermen. In deze blog legt ze uit wat er allemaal komt kijken bij schermen, voor wie het wel geschikt is en voor wie niet.

Ik bleef in 2-havo bijna zitten op gym (ik had een 3.8) en op de basisschool werd ik altijd als laatste gekozen. Toch word ik tegenwoordig als ‘middelmatig tot redelijk sportief’ gezien. Steeds vaker betrap ik mezelf erop dat ik sporten toch wel leuk vind. Er is dus hoop voor gymkneuzen zoals ik. Voor Rotterdam Sport test ik er zoveel mogelijk uit.

Ik ging schermen
Met een degen. Dacht ik. Blijkt dus geen degen te zijn, maar een floret. Je kunt ook wel met een degen schermen, maar dat vergt weer andere techniek en daarbij gelden andere regels. Je leert nog eens wat.

Training?
Woensdagavond om 19.00 uur stond ik bij het Melanchtoncollege in Schiebroek voor mijn eerste schermles. Maar ook hierin had ik me enigszins vergist. De ‘les’ bleek meer een soort in- en uitloop van schermers te zijn die gewoon zelf aan de slag gingen. Oké. Had ik niet verwacht. Desondanks voelde ik niet echt een drempel zelf aan de slag te gaan. De andere schermers waren heel toegankelijk en behulpzaam. Ik werd in een pak gehesen, kreeg een masker op mijn hoofd, floret in mijn hand, en ik was klaar om te beginnen.

‘Ga maar een beetje prikken’
Aldus mijn tegenstandster Sharon. Best joh, ik prik wel. Iets te enthousiast bleek later, want als ik zelf ‘geprikt’ was, ging ik vrolijk door met steken. Dat was niet de bedoeling. Van een andere tegenstander kreeg ik te horen dat ik teveel naar voren liep en mezelf daarmee een makkelijk doelwit maakte. Afstand bewaren dus.

 

Feedback krijg je van de mensen tegen wie je schermt, en niet alleen van de trainer, Chakib Zaïr. Hij neemt de schermers om beurten apart om ze één op één tips en adviezen te geven. Voor mij als groentje was het  wel wat onoverzichtelijk. ‘Sommige mensen komen uit hun werk hierheen, schermen 3 of 4 partijtjes en vertrekken weer. Anderen blijven 3 uur, maken regelmatig een praatje en pauzeren en wisselen het schermen af met socializen’, hoorde ik van Sharon. Het is me een divers gezelschap, die schermers.

Stoer kneusje
Achterin de zaal zie ik fanatiekelingen snel en hard op elkaar inhakken. Chakib vertelt dat sommige schermers zich heel snel ontwikkelen en binnen korte tijd wedstrijden winnen. Maar anderen schermen puur voor de lol. Iedereen schermt op zijn eigen tijd en tempo. Ik vind dat snellere werk supertof om te zien. Ik voel me er wel extra gymkneus door, want zelf heb ik nog wat moeite met het prik- en steekwerk onder de knie krijgen. Maar door de floret in mijn hand voel ik me toch een beetje stoer.

Voor wie wel: mensen die op een laagdrempelige manier aan de slag willen met schermen; om snel beter te worden, of om gewoon eens met een wapen te kunnen spelen.

Voor wie niet: mensen die op vaste tijden een gestructureerde en intensieve training willen volgen.

Ben je na het verhaal van Dionne enthousiast geworden over schermen en wil je het ook een keer proberen? Hier vind je meer informatie over schermen.
Rotterdam Sport staat deze maand in het teken van vechtsport, hier vind je een overzicht van de verenigingen die vechtsport aanbieden in Rotterdam.
Blog Dionne: www.perrongeluk.com

 

0 Reacties

Lees ook deze berichten:

Mischa probeert: Bootcamp in het Zuiderpark TOS (Thuis op Straat)
Inger probeert: de Happy Fit Challenge Zes weken lang
Check alle sportevenementen

in Rotterdam

Agenda
Sport van de maand
Yulia sport MEE!

Sport MEE deze maand!

Lees meer
Meest gelezen
#Sport
Alle sporten uitgespeeld? Écht niet!
#Sport
Floatfit en Aquajump in Zwemcentrum Rotterdam!
#Sport
Peutergym in Rotterdam Noord!
#Video
Rotterdam is dé plek voor Bart Deurloo om te relaxen
Geplaatst op Instagram
Volg ons