Sportaanbieders Zwembaden Gymzalen Sporthallen Agenda Zoek je sport

Zwemtalent Britta Koehorst op de Open Engelse Kampioenschappen

De Rotterdamse Britta Koehorst (14) is zwemtalent bij het Regionaal Trainingscentrum in Den Haag. In de voorjaarsvakantie deed ze mee aan de Open Engelse Kampioenschappen in de categorie Jeugd Open. Lees in haar blog hoe ze dat heeft ervaren!

Hallo allemaal, mijn naam is Britta Koehorst, en ik ben fulltime zwemmer bij het Regionaal Trainings Centrum (RTC) in Den Haag. Ik ben 14 jaar, en in het zwemmen betekent dat dat ik Jeugd 1 ben. Ik train al bijna 3 jaar bij het RTC, en mijn trainster is Karin van Straaten. Als je bij het RTC zwemt, betekent dat dat je bij de Nationale Jeugdselectie van de KNZB zit. Voor dit niveau moet je veel uren trainen. Ik train in het water 14 uur en op het land nog eens 4 uur. Dat bestaat uit kracht, stabiliteit en lenigheid. Als je bij het RTC zwemt, mag je soms mee naar een internationale wedstrijd. De bond vindt dat belangrijk voor de ervaring die je dan kunt opdoen omdat het internationaal vaak allemaal anders gaat dan in Nederland.

Afgelopen voorjaarsvakantie was ik met de KNZB jeugdselectie in Edinburgh in Schotland om deel te nemen aan de Open Engelse Kampioenschappen. Een onderdeel van dit toernooi waren ook de Engelse Jeugdkampioenschappen. De categorie was Jeugd Open, dus dat betekende voor mij dat ik moest zwemmen tegen meisjes van 1 en 2 jaar ouder. Het niveau van zwemmen is in Engeland erg hoog. De jeugd traint daar gemiddeld veel meer uren dan wij hier in Nederland. Iemand van mijn leeftijd bijvoorbeeld traint in Engeland al 20 uur in het water, en dat verschil is vooral op de langere afstanden heel goed te zien. We hadden als Nederlandse zwemmers dus wel een uitdaging!

Toen we weg gingen uit Nederland was het hier al erg koud en sneeuwig, maar dat was in Schotland nog veel erger. De sneeuwval hinderde daar allerlei gewone dingen, zoals dat er geen voorraden werden gebracht in winkels en restaurants, maar ook dat er een heleboel zwemmers uit andere delen van Engeland door het slechte weer niet op tijd in Edinburgh konden komen. Heel even hebben ze overwogen om het toernooi af te lassen, maar gelukkig hebben ze dat niet gedaan! Wij hadden ook last van deze dingen, want er was in het restaurant op een paar dagen veel te weinig te eten, en toen hadden we allemaal erg honger toen we naar bed gingen. Om dan de volgende dag toch weer goed te zwemmen was best moeilijk, maar onze trainster was trots op ons dat we toch goed onze focus hebben gehouden.

Het toernooi is voor ons best goed gegaan. Wij waren als team niet getapered (dat betekent dat je gerust hebt om op je sterkst te zijn voor een wedstrijd), want wij gaan taperen voor de Swimcups in Nederland in april, en taperen kan je niet te vaak doen in 1 seizoen. Wat dat betreft hadden we dus wel een achterstand bij de Engelse jeugd, die voor hun kampioenschap natuurlijk wel getapered waren. Toch heb ik nog een persoonlijk record gezwommen op de 50 rugslag, en zat ik in de jeugdfinale (laatste 8) bij de 50 vrij. Daar was ik vooral heel trots op, omdat ik een aantal hele goede zwemsters die ouder waren dan ik achter me had gelaten. In de finale werd ik achtste, omdat ik een slechte breakout had (als je na je duik bovenkomt), maar ik stond er toch maar wel!

Verder heb ik nog 50 school, 50 vlinder en 100 rug en vrij gezwommen. Dat ging ook allemaal goed, want ik zat daar dicht bij mijn persoonlijke records, wat zo vroeg in het langebaan seizoen en ongetapered best wel goed is. Daarnaast heeft ons team een paar limieten gehaald voor de Europese Jeugd Kampioenschappen en zelfs 2 limieten voor de Jeugd Olympische Spelen!

Al met al was het een supergezellige en leerzame ervaring, en ben ik heel blij dat ik dit heb meegemaakt.

Wist je trouwens dat ze in Engeland met inzwemmen linksom zwemmen in plaats van rechtsom? Dat wordt een hele rommelige boel in het bad als er ook veel buitenlanders meedoen 😊

Liefs, Britta

0 Reacties

Lees ook deze berichten:

“Dertig jaar had ik niet gezwommen.” Een voorbeeld voor velen
Ronde van Park 16Hoven 2018 5 of 10 kilometer
Check alle sportevenementen

in Rotterdam

Agenda
Sport van de maand
Rotterdam sport

Voor alle Rotterdammers met een hart voor sport!

Meest gelezen
#Sport
Vijf gerse wandelroutes in Rotterdam
#Sport
Floatfit en Aquajump in Zwemcentrum Rotterdam!
#Sport
4x suppen in Rotterdam
#Sport
Kom naar Sportplaza Zuiderpark!
Geplaatst op Instagram
Volg ons