Sportaanbieders Zwembaden Gymzalen Sporthallen Agenda Zoek je sport

OZC: een warm bad voor nieuwkomers

Met ingang van 2018 telt Rotterdam 29 van dergelijke verenigingen. Sportplusverenigingen weten zich te onderscheiden van andere sportverenigingen. Ze zijn daardoor van extra maatschappelijke waarde voor de gemeente Rotterdam. OZC, korfbalvereniging op Zuid, is zo’n vereniging. Zij heten nieuwe leden op een warme manier welkom.

De Kweekvijver is bij OZC inmiddels een begrip. Hier trainen kinderen één keer per week onder begeleiding van trainers die in het bezit zijn van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Tijdens deze trainingen leren ze op een speelse wijze de basisvaardigheden van het spelletje, die ze later nodig hebben om in teamverband wedstrijden te spelen. De Kweekvijver is een aantal jaar geleden in het leven geroepen omdat de Rotterdamse korfbalvereniging midden in het seizoen niet zomaar nieuwe spelers in bestaande teams kon onderdelen. “We stoppen hier heel veel tijd en energie in om op een laagdrempelige wijze deze kinderen te enthousiasmeren voor de korfbalsport en onze vereniging,” zegt Ben Meerman, jeugdvoorzitter bij OZC.

Het gesprek
De kinderen – vooral variërend in de leeftijdscategorie van 8 t/m 12 jaar – die van De Kweekvijver doorstromen naar een regulier team, worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met het bestuur. “Deze gesprekken voeren we met alle nieuwe leden en/of de verzorgers daarvan. Hierin maken we de wederzijdse verwachtingen kenbaar,” legt voorzitter Danny Schipper uit. “Een nieuw lid mag van de vereniging bepaalde verwachtingen hebben. Een veilig sportklimaat, gediplomeerde trainers of goed materiaal bijvoorbeeld. Maar het lidmaatschap bij een vereniging betekent ook dat daar bepaalde verplichtingen bij horen, zoals het wassen van kleren, kantinediensten of het vervoer naar uitwedstrijden. Wij zeggen altijd: als je aan de voorkant duidelijke afspraken maakt, heb je aan de achterkant geen problemen.”

Bijdrage aan de vereniging
Beide mannen benadrukken dat bij alle nieuwe leden individueel wordt gekeken op welke manier ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de vereniging. Meerman: “Er moet wel een bepaalde speelruimte zijn, de (thuis)situatie verschilt natuurlijk per speler. Een speler van wie de ouders in een lastige financiële situatie zitten, zouden dan niet naar uitwedstrijden hoeven rijden. Maar ze kunnen wel op een andere manier waardevol zijn voor de club, door bijvoorbeeld te helpen in de kantine. De leden en het bestuur kunnen elkaar daarin tegemoet komen.”

“Uiteindelijk willen we dat iedereen met plezier naar de vereniging komt,” gaat Schipper verder. “Het teamgevoel, sociale contacten en plezier. Daar doe je het toch voor?”

Bron: Rotterdam Sportsupport (partner)
0 Reacties

Lees ook deze berichten:

De Kweekvijver van OZC Kom ook eens kijken.
4x suppen in Rotterdam Waar en met wie?
Check alle sportevenementen

in Rotterdam

Sport van de maand
Rotterdam sport

Voor alle Rotterdammers met een hart voor sport!

Meest gelezen
#Nieuws
Winnaars Sport Awards Rotterdam-Rijnmond 2018 bekend!
#Sport
Floatfit en Aquajump in Zwemcentrum Rotterdam!
#Nieuws
Sport Awards Rotterdam-Rijnmond 2018
#Sport
Vijf gerse wandelroutes in Rotterdam
Geplaatst op Instagram
Volg ons