Sportaanbieders Zwembaden Gymzalen Sporthallen Agenda Zoek je sport

Rotterdam Open interviewt Donna Jansen

Maandag 20 augustus staat de tiende editie van Rotterdam Open weer voor de deur! Het 7-daagse tennistoernooi waar je helemaal gratis kunt genieten van toptennis! Vorig jaar ging Donna Jansen er met de eerste plek vandoor bij wheelchair dames. Dit interview hield de organisatie van Rotterdam Open met Donna net na haar overwinning op Rotterdam Open.

De 20-jarige Donna Jansen raakte voorafgaand aan de Rotterdam Open 2017 geblesseerd.
Hierdoor heeft ze de dagen voor haar eerste wedstrijd in Rotterdam rust heeft gehouden. “Ik moest en zou hier gewoon gaan tennissen. Het bewegen ging niet echt lekker en het slaan ook niet, maar het was gelukkig goed genoeg! ” Donna pakte op de Rotterdam Open haar eerste ITF Future-toernooizege in de dames enkel wheelchair.

Als klein meisje heeft Donna altijd getennist.
Het lastige aan de overstap naar het rolstoeltennis was de mentale stap die genomen moet worden om haar beperking te accepteren. “Ik ben geboren met wat ik heb, maar het heeft te maken met progressie. Het gaat uiteindelijk steeds slechter. Ik heb verschillende operaties gehad, die allemaal niet hebben geholpen. Op een gegeven moment gaat het lopen minder en moet je steeds meer gebruik maken van je rolstoel. Mentaal is dat de grootste stap die je moet nemen. Je zit dan in de put, maar het belangrijkste is dan om te denken dat je niet gelijk anders bent. Mensen om je heen zien je ook niet als anders, maar het is vooral de stap die je voor jezelf moet zetten. Dat het allemaal slechter gaat worden, kun je niet veranderen. Je moet de knop omzetten en het accepteren. Maar dat is wel lastig en dat kost tijd.”

In november 2015 ging Donna voor het eerst een les rolstoeltennis volgen.
Toen werkte ze nog bij je Jumbo achter de kassa. “De dag na de training heb ik mij gewoon ziek gemeld, omdat ik mij niet zag zitten achter de kassa en daar een pak melk zou moeten gaan optillen. Ik kwam mijn bed niet eens uit! Elke spier in mijn armen, schouders en zelfs mijn rug en mijn buik deden pijn. Alles wat je kan gebruiken, gebruik je! Mensen zien het nog niet echt als een sport, omdat het nog niet heel veel bekendheid heeft, maar het is wel echt een sport. Mensen moeten het eerst zelf een keer meemaken voordat ze hier een oordeel over kunnen geven. Het vergt gewoon veel van je lichaam.”

Pas in 2016 is Donna begonnen met nationale toernooien en in 2017 maakte ze de stap naar de internationale toernooien.
De Rotterdam Open 2017 was pas haar zesde internationale toernooi! “Ik ben nu 10 maanden bezig met mijn privé-coach, de oud bondscoach van het rolstoeltennisteam. Ik boekte, mede dankzij de privé-trainingen, snel vooruitgang. Mijn coach heeft veel ervaring met rolstoeltennis.” Samen werden de doelen besproken op de eerste training, waarbij gelijk naar voren kwam dat Donna graag naar Tokyo wilde voor de Paralympische Spelen. Ik wist helemaal niet of het wel haalbaar was. Dat kon mijn coach beter inschatten. “Het plan was dan ook om dat jaar al internationale toernooien te gaan spelen, dus dat heb ik gedaan!”

Doordat Donna al haar hele leven de beperking had, belemmerde dit haar in het verleden met sporten. “Ik kon eigenlijk niet rennen. Ik probeerde het wel, maar dan ging ik onderuit en bleven mijn voeten in elkaar hangen. Ik had het voetenwerk niet dat een tennisser hoort te hebben. Daarnaast hield ik een driesetter nooit vol. Ik speelde gewoon voor de fun wat wedstrijdjes in de buurt. Het rolstoeltennis begon ook voor de fun, maar dat is een klein beetje uit de hand gelopen.”

Donna stelt voor zichzelf korte- en lange termijn doelen.
Verder dan de Paralympische Spelen in Tokyo durft ze nu niet te denken en dat duurt nog twee jaar. Voor nu heeft Donna genoeg sponsoren om alles te kunnen betalen. “Maar volgend jaar begint de zoektocht weer opnieuw!” Daarnaast wil ze ook meer internationale toernooien gaan spelen, waar ook meer kosten aan verbonden zitten. Ze is dus weer hard op zoek naar sponsoren die haar financieel kunnen ondersteunen. Op https://www.donnajansen.com/ houdt Donna haar fans en sponsoren op de hoogte van al haar wedstrijden en toernooien.

0 Reacties

Lees ook deze berichten:

Drakenbootrace bij Waterfestival aan de Rotte 1 september
Fiets door de Rotterdamse haven tijdens de Harbour Tour! 23 september
Check alle sportevenementen

in Rotterdam

Agenda
Sport van de maand
Rotterdam sport

Voor alle Rotterdammers met een hart voor sport!

Meest gelezen
#Sport
4x suppen in Rotterdam
#Sport
Vijf gerse wandelroutes in Rotterdam
#Sport
Kom naar Sportplaza Zuiderpark!
#Sport
NOC*NSF, Sportbonden en gemeente Rotterdam lanceren multi-sportplatform SportOn!
Geplaatst op Instagram
Volg ons