Sportaanbieders Zwembaden Gymzalen Sporthallen Agenda Zoek je sport

Ongetraind een marathon lopen: “mijn benen wilden niet meer, ik kreeg kramptrekkingen en maakte rare stappen”

Goede hardloopschoenen, pasta’s, trainingsschema’s, maandenlang trainen en voldoende rust. Het is vaak de doorsnee voorbereiding voor een marathonloper. Logisch natuurlijk, want de afstand is nog verder dan van Rotterdam naar Leiden. Toch ging het er bij Joost niet zo aan toe. Een voorbereiding, maar dan 180 graden de (verkeerde) andere kant op. Bier, feestjes, borrels en een blessure. Maar dan staat de Rotterdamse marathon voor de deur. De grote vraag is dan: hoe loop je ongetraind een marathon? Ga ik het halen? In dit interview deelt Joost  zijn verhaal.

Een marathon lopen doe je natuurlijk in de leukste stad van Nederland: Rotterdam. Maar waarom zou je gaan betalen om zo’n stuk te gaan lopen? “Mensen verklaarden me voor gek,” vertelt Joost. Toch wist Joost zeker dat hij de Rotterdamse marathon ging lopen. “Ik ben atletisch aangelegd en hardlopen ging me altijd wel gemakkelijk af. In 2016 besloot ik mijn eerste marathon te lopen. Getraind en al liep ik de marathon, en met succes. In 2018 bedacht ik om weer een marathon te lopen, eveneens in Rotterdam.” Dit keer liep dat alleen anders.

Voorbereiding
Het begon goed. Twee tot drie keer per week trainen en de kilometers werden zelfs opgebouwd tot 27 kilometer. Tot de maand december voor de deur stond. Feestjes, borrels en geen trainingen meer. “In januari pak ik de trainingen wel weer op! Deze belofte aan mezelf verplaatste zich tot na de wintersport in februari. Hier liep ik vervolgens een blessure op en schoten de trainingen er alweer bij in.  Toen eenmaal die blessure over was had ik al bedacht dat ik mijn streeftijd, 3:20:00, niet meer zou gaan halen en besloot ik om de marathon niet meer te gaan lopen. Vier weken voor de marathon begon het echter weer te kriebelen. Bij het zien van filmpjes van onder andere Gers dacht ik: ik ga ervoor! Die marathon ga ik lopen. Mijn streeftijd zou ik toch al niet meer halen dus dat trainen liet ik links liggen, ik koos voor de borrels.”

rotterdamse marathon

Beeld: NN Rotterdam Marathon

De dag van de marathon
Het begon goed. De eerste helft verliep héél goed zelfs, met een tussentijd van 1:48 uur. Daarna kwam het stomme idee om te gaan wandelen. Wanneer je dan weer op het punt komt om te gaan hardlopen is dit bijna onmogelijk. “Mijn benen wilden niet meer, ik kreeg kramptrekkingen en maakte rare stappen. Dan zit je pas op de 25 kilometer en dan moet het zwaarste stuk nog komen. De muziek helpt dan goed, maar wat beter werkt zijn de mensen langs de kant. Als ze zien dat je het zwaar hebt en dat een onbekende toeschouwer dan roept: “Kom op Joost, ga door!” Kippenvel, dat werkt zo goed! De sfeer in Rotterdam is echt fantastisch tijdens zo’n marathon. Daardoor wist ik er aan het eind van de marathon zelfs nog een eindsprint uit te halen, tegen alle verwachtingen in. Wanneer je dan de finish hebt behaald, wat een gevoel. Onbeschrijfelijk. Die eindtijd van 4:35 uur vergeten we dan maar even.“

Terugkerend thema
Het begon goed. Weinig spierpijn, de eerste dag dan. De dagen daarna vielen wel tegen. Veel spierpijn en moeite om de trap op te lopen. De marathon is natuurlijk ook gewoon een aanslag op je lichaam. “Voor mijn herstel na de marathon heb ik niet zoveel gedaan, net zoals de voorbereiding. Het lijkt wel een terugkerend thema. Een dag na de marathon startte namelijk mijn tentamenperiode, mijn meest slechtst presterende periode van mijn schoolcarrière. Tsja, voorbereiding.”

Wat ik voor toekomstige (Rotterdam) marathonlopers nog wil meegeven is: bereid je voor op de marathon, zo krijg je er veel meer voldoening uit. Mijn voorbereiding zou ik zeker niet aanbevelen. Vergeet daarnaast niet dat de Kralingse Plas een lang rot stuk is en vergeet niet te genieten in Crooswijk! Echt waar, geniet!”

Rotterdamse marathon
Schrijf je hier in voor de Rotterdamse marathon. Tips om te trainen vind je hier of sluit je aan bij een Marathongroep.

0 Reacties

Check alle sportevenementen

in Rotterdam

Sport van de maand
Rotterdam sport

Voor alle Rotterdammers met een hart voor sport!

Meest gelezen
#Sport
Vijf gerse wandelroutes in Rotterdam
#Sport
Floatfit en Aquajump in Zwemcentrum Rotterdam!
#Persoonlijk
Werk hard elke dag, hou ervan en repeat!
#Nieuws
Wie verdient een huldiging tijdens hét sportfeest van het jaar?
Geplaatst op Instagram
Volg ons