Sportaanbieders Zwembaden Gymzalen Sporthallen Agenda Zoek je sport

Sport MEE met Yulia

Het is een herfstachtige vrijdagavond, iets voor zessen. De regen komt met bakken uit de hemel. Het waait hard en de donderklappen komen razendsnel dichterbij. In de kantine van de Rotterdamse Handbalvereniging Snelwiek zit het team van Yulia gelaten te wachten tot het wat opklaart.

Terwijl ze wachten speelt Yulia samen met een teamgenootje en haar vader een kaartspelletje. Ze is 13, “bijna 14!”, en handbalt sinds een paar maanden bij het g-team van Snelwiek.

Yulia’s heupen hebben zich na haar geboorte niet goed ontwikkeld en de heupdysplasie is te laat ontdekt. De zware operatie, in Yulia’s geboorteland China, heeft haar heupkom verbeterd alleen heeft het ook voor scheefgroei gezorgd. De operatie van anderhalf jaar geleden heeft dat vrijwel verholpen.

Daarnaast heeft Yulia op jonge leeftijd een hersenbeschadiging opgelopen. Bij beide ogen heeft ze rechts een blinde vlek, waardoor Yulia’s blikveld beperkt is. Ze is ook mentaal beperkt en heeft gedragsproblemen.

Toch moest ze van haar ouders op een sport, en dat het moest, daar is ze nu maar wat blij mee. Aan zo’n kaartspelletje had ze eerst niet meegedaan, nu wel. Ze heeft het eerste potje misschien verloren maar ze wil gelijk door, revanche. Droog is het buiten toch nog niet.

[artikel gaat onder deze foto door]

Sparren met Sport MEE
Belangrijke speler bij de familie is MEE Rotterdam. Sportconsulenten en buurtsportcoaches die deel uitmaken van het samenwerkingsverband Rotterdam Sport op Maat. Ze zijn er voor iedereen met een beperking of chronische ziekte die een vraag heeft over sport.

Jacqueline van MEE Rotterdam heeft Yulia geholpen met het vinden van de juiste sport. Budo was organisatorisch niet haalbaar. Paardrijden was een droom, al werkte het paard niet altijd mee. Uiteindelijk zijn ze samen bij handbal terechtgekomen. Veel leuker.

Jacqueline ging de eerste training natuurlijk mee, en komt regelmatig kijken. Dat is niet alleen fijn voor Yulia, maar ook voor haar ouders. Zo kunnen vragen altijd gesteld worden en wordt er één op één geëvalueerd over Yulia’s voortgang. 

Samen trainen
De regen drupt nog wat na, het houdt de energieke groep niet tegen. Ze rennen, onder aanvoering van de trainer Arjan, het veld op. Yulia geniet van de oefeningen en het afronden op doel. Haar heup is misschien niet de sterkste, maar dat maakt ze ruimschoots goed met vlammende schoten, sterk is ze zeker. Het team is nog niet groot genoeg om wedstrijden te spelen, maar het enthousiasme van Arjan maakt veel goed. Eigenlijk, stiekem, is hij het leukste aan handbal, geeft ze schoorvoetend toe. Helemaal als hij tijdens de training ineens het speelveld in een kolkende lavavloer verandert.

Wachten op de eerste wedstrijd
Voor Yulia is de training op vrijdagavond inmiddels vaste prik. Overgeslagen wordt het niet, zelfs niet met een buitje. Ook de opening en afsluiting van het seizoen laat ze niet aan zich voorbij gaan, ze groeit door de sport. Ondanks dat Snelwiek een mooie club is, hoopt ze wel dat er meer mensen in haar team komen. Dan kunnen ze samen meedoen aan wedstrijden. Trainen is leuk, alleen met zo’n sterke arm wil je natuurlijk ook wel eens de winnende treffer maken. Dus, wie heeft er zin?

1 Reacties

Lees ook deze berichten:

Vijf gerse wandelroutes in Rotterdam
Thuis sporten: 5 tips om in beweging te blijven
Check alle sportevenementen

in Rotterdam

Sport van de maand
Rotterdam sport

Voor alle Rotterdammers met een hart voor sport!

Meest gelezen
#Sport
Vijf gerse wandelroutes in Rotterdam
#Sport
Kom naar Sportplaza Zuiderpark!
#Sport
Thuis sporten: 5 tips om in beweging te blijven
#Persoonlijk
Energiesystemen voor dummies
Geplaatst op Instagram
Volg ons